Кои се Микробиологија

Еукариотска микроорганизми поседуваат мембрана-врзани мобилен органели и вклучуваат габи и protists, додека прокариотски организми, од кои сите се микроорганизми-се конвенционално класифицираат како недостаток на мембрана-врзани органели и вклучуваат еубактерија којашто и archaebacteria. Микробиолозите традиционално се потпира на културата, боење, и микроскопија. Сепак, помалку од 1% од микроорганизмите присутни во вообичаените средини може да биде култивиран во изолација со користење на тековните средства. [2] Микробиолозите често се потпираат на молекуларна алатки биологија како што се ДНК секвенца врз основа идентификација, на пример 16S rRNA ген низа се користи за идентификација на бактерии.

Микробиологија е проучување на сите живи организми, кои се премногу мали за да бидат видливи со голо око. Оваа вклучува бактерии, археи, вируси, габи, приони, протозои и алги, колективно познати како "микроби. Овие микроби игра клучна улога во хранливи материи велосипедизам, биодеградација / biodeterioration, климатските промени, храна фира, причината и контрола на болеста, и биотехнологијата. Благодарение на нивната флексибилност, микроби може да се стави на работа во голем број на начини: го прави животот за заштеда на дрога, производство на биогорива, чистење на загадувањето, како и за производство / обработка на храна и пијалок.

Микробиолозите учат микроби, а некои од најважните откритија кои се поткрепени современото општество се резултат на истражувањето на познатиот микробиолози, како што Jenner и вакцина против големи сипаници, Флеминг и откривањето на пеницилинот, Маршал и идентификација на врската помеѓу Helicobacter pylori инфекција и чир на желудникот, и Цур Хаусен, кој идентификувани врската помеѓу папилома вирус и рак на матката.

Микробиологија истражување е, и продолжува да биде, од централно значење за исполнување на голем дел од тековната глобална аспирации и предизвици, како што се одржување на храна, вода и енергија за безбедност за здрава популација на земјата за живот. Микробиологија истражување, исто така ќе ви помогне да одговори на големи прашања како што се "колку различни е животот на Земјата?" И "не постои живот на друго место во универзумот?


Време на мислењето: Декември-04-2018

Претплатете се на нашиот билтен

За информации во врска со нашите производи и ценовникот, Ве молиме да го напуштите вашиот e-mail на нас и ние ќе бидеме во контакт во рок од 24 часа.

Следете нас

на нашите социјални медиуми
  • sns01
  • sns02
  • sns03
  • sns04
  • sns05